Toate sistemele sunt funcționale.

Caută
Close this search box.
Caută
Close this search box.

Toate sistemele sunt funcționale.

Pentru o navigare în condiții optime pe acest site recomandăm utilizarea unui browser web actual, dumneavoastră utilizati Internet Explorer care nu suportă elementele moderne utilizate în construția acestui site. Recomandăm: Chrome, Firefox, Microsoft Edge

ADR și UTCN au organizat cea de-a treia rundă de consultări pentru realizarea Cadrului Strategic privind utilizarea Inteligenței Artificiale

Vineri, 21 octombrie, Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) au organizat, la Palatul Parlamentului, cea de-a treia sesiune de consultări publice pentru realizarea Cadrului Strategic privind Inteligența Artificială în România, sub patronajul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Evenimentul – parte a unei serii de consultări cu toţi stakeholderii relevanţi – a fost dedicat autorităţilor publice centrale şi entităţilor publice cu rol în adopţia şi utilizarea tehnologiilor de inteligenţă artificială pentru îndeplinirea obiectivelor guvernării, în particular pentru eficientizarea furnizării de servicii publice, a comunicării cu cetăţenii şi companiile, precum şi pentru valorificarea potenţialului tehnologiilor inovative pentru transformarea digitală a actului guvernamental.

Reprezentanţi ai peste 25 de instituții – Administrația Prezidențială, Parlamentul României, ministere din Guvernul României, entităţile publice din domeniul securităţii cibernetice, achiziţiilor publice, protecţiei consumatorilor, statisticii, precum și din domeniul de cercetare şi universitar – au răspuns invitaţiei ADR și UTCN, care implementează în parteneriat un proiect complex care va avea drept rezultate cunoaşterea consolidată şi utilizarea eficientă în administraţia publică centrală a tehnologiilor inovative, ca urmare a promovării de iniţiative dedicate dezvoltării cadrului de reglementare necesar.

Dezbaterile şi punctele de vedere exprimate au demonstrat un interes în creştere în administraţia din România pentru valențele multiple ale utilizării aplicaţiilor de inteligenţă artificială şi oportunităţi reale de soluţionare a problematicii din diverse domenii, prin măsurile propuse în Cadrul Strategic privind Inteligența Artificială.

Inteligența artificială are potenţialul de a aduce transformări majore modului nostru de a trăi şi a lucra, în modalităţi pe care în prezent nu le anticipăm în totalitate. Demersul ADR de pregătire a acestei propuneri de cadru de reglementare s-a materializat într-un proiect ce a beneficiat de aportul de expertiză al mediului public, privat şi academic din România. În viziunea noastră, în calitate de autorităţi ce au drept obiectiv digitalizarea mediului public, inteligența artificială va fi cel mai important agent de transformare digitală a administraţiei şi este misiunea noastră să transformăm aceasta viziune în realitate, ca obiectiv naţional. Cadrul strategic pentru adoptarea şi utilizarea inteligenţei artificiale pe care l-am supus dezbaterii mediului public constituie un exemplu de angajament în gestionarea celor mai complexe provocări în utilizarea tehnologiilor inovative. Este o iniţiativă strategică al cărei succes depinde de angajamentul tuturor şi care dă un impuls major demersurilor de integrare a expertizei româneşti în ecosistemul european de infrastructuri, instituţii şi inovaţie digitală”, a declarat Dragos-Cristian Vlad, preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României.

La rândul său, managerul de proiect din partea Autorităţii, Alina Pârâială, a declarat: „Perioada pe care o traversăm oferă oportunităţi majore de identificare şi promovare a unor iniţiative strategice pentru dezvoltarea capabilităţilor de a utiliza tehnologiile digitale în administraţie. Cadrul Strategic în domeniul inteligenţei artificiale se alătură altor demersuri naţionale esențiale pe care le gestionăm, precum: implementarea cloud-ului guvernamental, elaborarea Catalogului Serviciilor Publice din România, evaluarea competențelor şi maturităţii digitale a administraţiei publice, modernizarea legislaţiei naţionale pentru a permite valorificarea tehnologiilor inovative, toate într-o gamă complementară de abordări şi soluţii de transformare digitală având în centru interesul cetăţeanului”.

Evenimentul de astăzi va fi urmat de o ultimă rundă de consultări, dedicată mediului academic, în luna noiembrie a acestui an.

Distribuie:

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
Print

Postări Asemănatoare

Sari la conținut