Toate sistemele sunt funcționale.

Caută
Close this search box.
Caută
Close this search box.

Toate sistemele sunt funcționale.

Pentru o navigare în condiții optime pe acest site recomandăm utilizarea unui browser web actual, dumneavoastră utilizati Internet Explorer care nu suportă elementele moderne utilizate în construția acestui site. Recomandăm: Chrome, Firefox, Microsoft Edge

Vineri, 16 decembrie 2022, Autoritatea pentru Digitalizarea României a găzduit evenimentul de semnare a contractului de finanțare aferent proiectului „Competențe în tehnologii avansate pentru IMM-uri”, pentru implementarea investiției I19 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Scheme dedicate perfecționării/recalificării angajaților din firme, în valoare de 36 de milioane de euro.

Mă bucur foarte mult că realizăm împreună acest pas istoric, care marchează o premieră: este pentru prima oară când statul român tratează formarea de competențe digitale în mod integrat. Contractul semnat astăzi înseamnă deschidere către mediul privat pentru formarea de competențe digitale avansate, care fac economia României mai performantă”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Până în 2030, tehnologii precum Internet of Things, Edge computing, inteligența artificială, robotica și realitatea augmentată vor fi nu doar tehnologii inovative, ci se vor afla în centrul noilor produse, al noilor procese de fabricație și al noilor modele de afaceri din economia digitală. De aceea, este fundamental ca angajații companiilor să știe cum să le folosească. Competențele digitale nu ne permit doar să ținem pasul cu această evoluție accelerată, ci ne facilitează implicarea activă în construirea viitorului digital al României”, a precizat Dragoș Vlad, președintele ADR.

Proiectul va sprijini transformarea digitală a întreprinderilor mici și mijlocii prin consolidarea competențelor digitale ale angajaților lor și specializarea forței de muncă în domenii tehnologice avansate. Angajații IMM-urilor  își vor putea îmbunătăți nivelul de cunoștințe și competențe prin participarea la programe de formare în domenii tehnice cheie, cum ar fi:

 1. Internet of things
 2. Cloud technologies
 3. Big Data
 4. Învățarea Automată
 5. Inteligența Artificială
 6. Automatizarea proceselor robotice
 7. Blockchain
 8. Cyber-Physical Systems
 9. Additive manufacturing

În cadrul evenimentului, au mai luat cuvântul Ana-Maria Bușoniu, director general OIPSI, care a prezentat sursele de finanțare pentru dezvoltarea compențelor digitale și a serviciilor publice de e-guvernare din PNRR și PCIDIF (Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare), Alina Pârâială, Șef Serviciu Programe și Proiecte în ADR, care a prezentat reperele și etapele de implementare ale proiectului, precum și Monica Chiffa, Șef Serviciu Relații Internaționale și Afaceri Europene în ADR, care a subliniat faptul că partenerii care doresc să se înscrie în proiect trebuie să poată susține programele de formare în toate cele nouă tehnologii emergente.

Moderatorii evenimentului au fost Alina Pârâială și robotul ESCU, un robot umanoid dotat cu inteligenţa artificială, care poate transmite mesaje pre-programate sau poate purta discuţii complet autonom, folosind atât limbaj verbal, cât şi mimica facială adecvată mesajelor transmise, preprogramate de un operator uman.

Contractul de finanțare a fost semnat de Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, de Dragoș-Cristian Vlad, președintele Autorității pentru Digitalizarea României și de Ana-Maria Bușoniu, director general al Organismului Intermediar pentru Promovarea Societății Informaționale (OIPSI).

În proiect, rolurile celor trei instituții sunt:

 • Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării are calitatea de furnizor de ajutor de minimis
 • Autoritatea pentru Digitalizarea României are calitatea de beneficiar al proiectului și subadministrator al schemei de minimis
 • Organismul Intermediar pentru Promovarea Societății Informaționale are calitatea de administrator al schemei de minimis.

Bugetul total al investiției este de 36.000.000 euro, respectiv 177.102.000 lei, fără TVA – finanțare PNRR, din care 34.000.000 euro, respectiv 167.263.000 lei, fără TVA, reprezintă valoarea totală nerambursabilă a ajutorului de minimis care va fi acordat în cadrul Schemei de ajutor de minimis pentru perfecționarea/recalificarea angajaților din societăți.

Distribuie:

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
Print

Postări Asemănatoare

DTD

Anunţ de selecţie a auditorilor

Autoritatea pentru Digitalizarea României anunţă lansarea procedurii  de selecţie a auditorilor pentru verificarea îndeplinirii condiţiilor de autorizare a centrului de date aparţinând  ZIPPER SERVICES SRL.,

Citeste mai mult »
DTD

Anunţ de selecţie a auditorilor

Autoritatea pentru Digitalizarea României anunţă lansarea procedurii  de selecţie a auditorilor pentru verificarea îndeplinirii condiţiilor de autorizare a centrului de date aparţinând  Ebm-Papst Automovie &

Citeste mai mult »
Sari la conținut