logo
Comunicat de presa: Lansarea Platformei online COVID-19 - Știri Oficiale

Guvernul Romaniei, prin Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei, si organizatia neguvernamentala Code for Romania au lansat, luni, 16.03.2020, platforma online COVID-19 Stiri Oficiale (stirioficiale.ro).

“Operationalizarea Autoritatii pentru Digitalizarea Romaniei si digitalizarea Secretariatului General al Guvernului sunt prioritati ale mandatului meu deoarece ne dorim ca prin informatizarea administratiei publice sa reconstruim increderea in institutiile statului. in aceasta perioada, in care populatia este greu incercata, este esential ca oamenii sa fie foarte bine informati, din surse oficiale si verificate. in acest sens, a fost lansata platforma online COVID-19 stiri Oficiale, al carei obiectiv principal este combaterea dezinformarii si a fake news-urilor”, a declarat secretarul general al Guvernului, Antonel Tanase.
 
Platforma online COVID-19 stiri Oficiale centralizeaza doar informatii din surse sigure, precum comunicatele oficiale ale Grupului de Comunicare Strategica constituit de Guvernul Romaniei, hotararile Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta si inregistrarile conferintelor de presa sustinute de oficialii cu responsabilitati in domeniul managementului situatiilor de urgenta. 
 
Proiectul COVID-19 stiri Oficiale este realizat in baza unui protocol de colaborare semnat intre Secretariatul General al Guvernului si organizatia neguvernamentala Code for Romania.
 
Totodata, pentru a sustine recomandarile date de Ministerul Sanatatii, privind conduita sociala responsabila in prevenirea raspandirii COVID-19 si in conformitate cu indicatiile Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta, Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei si echipa Code for Romania mai au in lucru urmatoarele platforme: Date la Zi – date anonimizate cu privire la cazuri, Stam Acasa – centralizarea si monitorizarea persoanelor aflate in autoizolare, Diaspora Hub – centralizare si monitorizare/ comunicare suport, Ce Ma Fac – chestionare care pot sa ajute populatia sa inteleaga situatia si RO Help – colectarea coerenta si in siguranta a ajutoarelor.
 
“Prioritatea zero a Autoritatii pentru Digitalizarea Romaniei in aceste zile este punerea la dispozitia cetatenilor si a institutiilor publice a oricarei solutii electronice care poate duce la prevenirea raspandirii virusului COVID-19. Vorbim de platforme de informare, comunicare sau gestiune a serviciilor publice care ajuta cetatenii sa ia decizii corecte si sa limiteze expunerile acestora. Le multumim voluntarilor care ne ajuta in acest demers, precum si institutiilor care au inteles ca tehnologia poate fi mai utila ca oricand pentru cetatenii romani de pretutindeni”, a afirmat Sabin Sarmas, presedintele Autoritatii pentru Digitalizarea Romaniei.