Search
Close this search box.

Masa rotundă de nivel înalt din cadrul Forumului Mondial al Societății Informaționale

Președintele Autorității pentru Digitalizarea României (ADR), Sabin Sărmaș, a reprezentat România la masa rotundă de nivel înalt din cadrul Forumului Mondial al Societății Informaționale, organizat în această perioadă (7-10 septembrie 2020) de Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor în parteneriat cu alte agenții ale Națiunilor Unite – UNESCO, UNDP și UNCTAD.

Evenimentul, moderat de Secretarul General al UIT, Houlin Zhao, a avut drept scop identificarea de soluții în fața provocărilor întâmpinate de ecosistemul IT&C în accelerarea procesului de transformare digitală.

Președintele ADR, Sabin Sărmaș, a subliniat cu această ocazie că succesul transformării digitale depinde, în mare măsură, de adaptabilitatea societății la schimbările generate de utilizarea la scară largă a noilor tehnologii. Astfel, în elaborarea strategiilor și politicilor din domeniul societății informaționale, România promovează o abordare centrată pe nevoile cetățenilor și ancorată în valorile europene. De asemenea, reprezentantul României a evidențiat rolul esențial al parteneriatelor regionale și internaționale în tranziția către o societate globală digitalizată la cel mai înalt nivel.

Nu în ultimul rând, Sabin Sărmaș a susținut ideea că procesul digitalizării statelor în curs de dezvoltare necesită o atenție deosebită, nu numai pentru că acest proces este deseori încetinit de alte dificultăți specifice, dar și pentru că inovarea digitală poate reprezenta o modalitate eficientă de soluționare a acestor dificultăți.

Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (UIT/ITU) este agenția specializată a Națiunilor Unite pentru comunicații și tehnologia informației cu rol în alocarea resurselor globale de spectru radio și orbitelor pentru sateliți. Uniunea dezvoltă standardele tehnice care asigură interconectarea rețelelor și tehnologiilor și acționează în vederea creșterii nivelului de acces la servicii de telecomunicații și tehnologie informațională în comunitățile defavorizate din acest punct de vedere, din întreaga lume. România este stat membru al UIT din 1866 și este, în prezent, reprezentantă a Regiunii C (Asia de Nord și Europa de Est) în cadrul Consiliului de Administrație al Uniunii. De asemenea, România va găzdui următoarea Conferință a Plenipotențiarilor UIT, la București, în 2022.