
Beneficiarul proiectului: Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR)
Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), în calitate de beneficiar, implementează proiectul “Platforma națională de interoperabilitate”, în cadrul Programului Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027(PoCIDIF), finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), cod SMIS: 333977.
ADR, în calitate de administrator unic al PNI, implementează proiectul de dezvoltare a platformei, prin crearea și operaționalizarea instrumentului necesar pentru livrarea, într-un format integrat, a interoperabilității sistemelor informatice publice.
În dezideratul accelerării procesului de transformare digitală și în vederea dezvoltării arhitecturii integrate a infrastructurii serviciilor digitale, a fost adoptată Legea privind schimbul de date între sisteme informatice și crearea Platformei naționale de interoperabilitate (PNI).
Obiectivul general:
Obiectivul general al proiectului constă în realizarea Platformei Naționale de Interoperabilitate, necesară în vederea asigurării interoperabilității sistemelor informatice publice pentru furnizarea serviciilor publice, precum și accesarea informațiilor de către persoane juridice de drept privat sau persoanele fizice care exercită profesii liberale reglementate.
Obiectivele specifice sunt:
• Optimizarea operațiunilor guvernamentale prin interconectarea, consolidarea activelor IT și reutilizarea datelor. Cetățenii vor beneficia de un guvern conectat și eficient. Instituțiile publice vor opera și vor interacționa printr-o platformă tehnologică comună pentru a oferi servicii de înaltă calitate. Cetățenii vor putea să ofere date cu caracter personal guvernului o singură dată, iar instituțiile publice vor putea reutiliza aceste date pentru furnizarea de servicii.
• Realizarea PNI, care să ofere servicii de schimb de date care să permită schimbul de elemente justificative pentru procedurile online, prin aplicarea principiului “once-only”.
• Integrări cu sistemele informatice ale furnizorilor de registre de bază și ale instituțiilor publice care utilizează date din registrele de bază.
• Integrarea cu nodul EIDAS și proiectul PSCID/RoeID, care va furniza autentificarea digitală a cetățenilor români.
• Integrarea cu portalul Single Digital Gateway – proiectul PDURo.
• Integrari cu serviciile electronice din portalurile instituțiilor guvernamentale sectoriale (sistemele de tip hub de servicii – ex. MAI, MMJS, ONRC, ANAF, Ministerul Educatiei, MAE).
• Servicii publice integrate oferite cetățenilor și mediului de afaceri, precum și reducerea de sarcini administrative la accesarea serviciilor publice naționale.
• Cooperarea interinstituțională va ajuta la dezvoltarea practicilor organizaționale de gestionare a datelor în administrația publică, precum şi a serviciilor tehnice de schimb de date.
• Realizarea Registrului Național al Registrelor.
Entități implicate
Entități conectate în fluxul de oferire a serviciilor publice electronice prin PNI:
- ADR – administratorul PNI
- Instituțiile administrației publice centrale și locale, care oferă servicii de e-Guvernare
- administratorii registrelor de bază: autorități publice centrale prevazute in Legea nr 242/2022
- administrația publică în calitate de utilizator al datelor
- utilizatorii persoane juridice de drept privat, persoanele care exercită profesii liberale reglementate, instanțe judecătorești, alte entități care pot interoga registrele de bază prin PNI.
Rezultatele așteptate:
- Schimbarea modului în care sectorul public gestionează și utilizează tehnologia
- Eliminarea practicilor ineficiente ale interacțiunii guvernamentale cu cetățenii și funcționarea internă
- Restructurarea proceselor ineficiente și redundante, reducerea duplicării resurselor și a eforturilor prin standardizarea proceselor și partajarea resurselor
- Furnizarea de informații despre locurile în care datele necesare din registrele de bază sunt deja utilizate, astfel încât, în viitor, informațiile să fie colectate” doar o singură dată”
- Optimizarea proceselor administrative digitale ca instrument transparent de informare și analiză.
Perioada de implementare:
Proiectul se implementează pe o perioada de 36 de luni, începând cu luna martie 2025.
Valoarea proiectului:
Valoarea totală a proiectului este de 164.430.871,00 lei, din care finanțarea UE (FEDR) reprezintă 123.239.785,16 lei, iar contribuția națională este de 41.191.085,84 lei.
Date de contact:
Manager proiect: Dragos Cosmin NICULESCU
Email: proiect.pni@adr.gov.ro
„Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.mfe.gov.ro”;