Toate sistemele sunt funcționale.

Caută
Close this search box.
Caută
Close this search box.

Toate sistemele sunt funcționale.

Pentru o navigare în condiții optime pe acest site recomandăm utilizarea unui browser web actual, dumneavoastră utilizati Internet Explorer care nu suportă elementele moderne utilizate în construția acestui site. Recomandăm: Chrome, Firefox, Microsoft Edge

ADR a organizat conferința de diseminare a rezultatelor proiectului ”Sistem de Interoperabilitate Tehnologică cu Statele Membre UE – SITUE”

Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) anunță finalizarea proiectului ”Sistem de Interoperabilitate Tehnologică cu Statele Membre UE – SITUE”, cod MySMIS 2014+ 120197, finanțat în cadrul Programului Operațional Competitivitate 2014-2020, Axa 2 TIC.

Cu această ocazie, Autoritatea a organizat miercuri, 30 august 2023, conferința  în cadrul căreia au fost prezentate rezultatele proiectului și acțiunile viitoare.

Obiectivul general al proiectului a fost realizarea Sistemului de Interoperabilitate Tehnologică cu Statele Membre ale Uniunii Europene, respectiv construcția nodului eIDAS pentru România și asigurarea interconectării acestuia cu nodurile eIDAS ale celorlalte state membre, precum și cu furnizorii de identitate și servicii electronice din România.

În cadrul evenimentului, Dragoș-Cristian Vlad, președintele ADR, a subliniat că „SITUE este complementar ROeID, aplicația mobilă lansată deja de ADR, prin care cetățenii români își pot crea identitatea digitală. Românii vor beneficia de proceduri de identificare electronică, unitare și reciproce, la nivelul întregii Uniuni Europene. Totodată, nodul eIDAS va permite autentificarea cetățenilor europeni pe portalurile de servicii publice românești cu credențialele de identitate digitală (eID) emise de furnizorii de identitate din alte state membre, conform Regulamentului eIDAS. În ultimii zece ani, circulația cetățenilor UE în statele membre a crescut în mod constant, pe măsură ce tot mai mulți cetățeni se deplasează în spațiul european pentru a trăi, a lucra sau a studia. Este astfel necesar să dezvoltăm servicii publice europene – și deci transfrontaliere – a căror primă condiție de realizare este autentificarea cetățenilor în întregul spațiu european, eliminând pe cât posibil barierele naționale în ceea ce privește verificarea identității”.

Nodul eIDAS național va fi utilizat pentru autentificarea transfrontalieră a persoanelor în relația cu furnizorii de servicii de e-guvernare. Nodul eIDAS facilitează comunicarea dintre infrastructura națională de identificare electronică (RoeID, un alt proiect gestionat de ADR, prin care se asigură identitatea electronică unică a tuturor cetățenilor României) și infrastructurile naționale de identificare electronică ale altor state membre UE.

De asemenea, instituțiile publice din țară vor putea valida, pe baza nodului eIDAS, identitatea cetățenilor europeni prin mijloace de identitate electronică notificate la nivelul Comisiei Europene.

Rezultatele specifice ale proiectului au fost:

– Soluțiile de integrare cu nodurile eIDAS din alte state membre ale UE, precum și cu sistemele informatice cu care operează furnizorii de servicii electronice și furnizorii de mijloace de identitate electronică;

– Amenajarea centrelor de date, proiectarea soluției informatice, livrarea, instalarea și punerea în funcțiune a echipamentelor hardware și furnizarea licențelor software, dezvoltarea și testarea aplicației, precum și instruirea utilizatorilor și administratorilor de sistem – realizate de prestatorul câștigător al licitației publice Telekom Romania Mobile Communications S.A.

Valoarea totală a proiectului a fost de 9.814.178,40 lei (inclusiv TVA), din care 8.277.312,31 lei reprezintă cofinanțare din partea Uniunii Europene, din Fondul European pentru Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020.

La eveniment au mai luat cuvântul Alina Pârâială, șef serviciu – Serviciul Programe și Proiecte din cadrul ADR, Monica Chiffa, manager al proiectului SITUE, Florin Petolea, Chief Technology and Information Officer – Telekom Romania și Daniel Pisaru, Chief Operational Officer – Safetech Innovations.

Distribuie:

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
Print

Postări Asemănatoare

DTD

Anunţ de selecţie a auditorilor

Autoritatea pentru Digitalizarea României anunţă lansarea procedurii  de selecţie a auditorilor pentru verificarea îndeplinirii condiţiilor de autorizare a centrului de date aparţinând  ZIPPER SERVICES SRL.,

Citeste mai mult »
DTD

Anunţ de selecţie a auditorilor

Autoritatea pentru Digitalizarea României anunţă lansarea procedurii  de selecţie a auditorilor pentru verificarea îndeplinirii condiţiilor de autorizare a centrului de date aparţinând  Ebm-Papst Automovie &

Citeste mai mult »
Sari la conținut