Search
Close this search box.

ADR a relansat activitatea Consiliului Național pentru Transformare Digitală

Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a convocat astăzi prima ședință de lucru a Consiliului Național pentru Transformare Digitală (CNTD). Alături de partenerii din mediul privat, asociativ și academic, președintele ADR Dragoș-Cristian Vlad a anunțat relansarea lucrărilor forului consultativ pentru digitalizarea administrației publice din România.

Misiunea CNTD ca agora digitală este să dezbată și să determine pașii pe care administrația publică și industria IT din România trebuie să îi facă pentru a recupera decalajele dintre țara noastră și celelalte state europene.

Pentru perioada următoare, dezbaterile pe componentele cele mai importante ale transformării digitale sunt esențiale. Un aport deosebit pentru calitatea soluțiilor pe care ADR le va implementa va fi furnizat de dialogul punctual cu partenerii din mediul privat, din mediul asociativ și din universități, deoarece toată experiența și tot know-how-ul membrilor CNTD va fundamenta viitoarele propuneri legislative și viitoarele politici publice pe care ADR le va promova. Autoritatea pentru Digitalizarea României nu trebuie să acționeze pentru digitalizarea back-end-ului administrației publice, ci trebuie să livreze soluțiile digitale până la cetățean, pentru o interacțiune cât mai facilă cu statul”, a declarat Dragoș Vlad, președintele ADR, în alocuțiunea de deschidere a ședinței.

La această primă întâlnire de lucru au fost invitați ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja și președintele Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor din Camera Deputaților, Sabin Sărmaș.

Cei doi oficiali au transmis mesaje de sprijin pentru viitoarea activitate a grupurilor de lucru tematice din cadrul CNTD, mai ales pe temele de actualitate legate de interoperabilitate și cloud-ul guvernamental.

“Voi sprijini activitatea CNTD în ceea ce privește găsirea soluțiilor de succes pentru implementarea platformei naționale de interoperabilitate”, a precizat Sabin Sarmaș.

La rândul său, ministrul Sebastian Burduja s-a arătat încrezător în ceea ce privește “contribuția CNTD pentru proiectul cloud-ului guvernamental și a viitorului pachet de legi de implementare a acestui proiect; ne dorim să colaborăm cu mediul privat și societatea civilă pe viitorul pachet de acte normative. Procesul de consultări publice prin care a trecut ordonanța pentru cloud a demonstrat faptul că varianta finală a fost mult îmbunătățită”, a conchis ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Au participat la întâlnire reprezentanții celor mai mari asociații din mediul IT&C din România, ai celor mai importante companii multinaționale din domeniul IT&C și ai celor mai relevante universități de profil din țară.

Pentru perioada următoare, CNTD va avea în atenție actualizarea documentelor cadru care îi reglementează activitatea, dar și reactualizarea listei membrilor și redefinirea grupurilor de lucru.

Rolul CNTD este de a contribui la creșterea gradului de transparență a deciziilor administrației publice, asigurând informarea, consultarea și participarea activă a membrilor Consiliului în procesul de elaborare a documentelor strategice și a proiectelor de acte normative cu efecte asupra procesului de transformare digitală a economiei și societății românești.

În marja Consiliului Național pentru Transformare Digitală, se constituie grupuri de lucru tematice, prin decizie a preşedintelui ADR, pe teme precum: cloud-ul guvernamental, identitatea electronică, transformarea digitală, AI și Big Data, competențe digitale, interoperabilitate.

Din 2020 până în prezent, peste 300 de organizații din mediul privat și din societatea civilă au devenit membri ai CNTD.