Toate sistemele sunt funcționale.

Caută
Close this search box.
Caută
Close this search box.

Toate sistemele sunt funcționale.

Pentru o navigare în condiții optime pe acest site recomandăm utilizarea unui browser web actual, dumneavoastră utilizati Internet Explorer care nu suportă elementele moderne utilizate în construția acestui site. Recomandăm: Chrome, Firefox, Microsoft Edge

ADR pune în dezbatere publică prima propunere legislativă privind Inteligența Artificială formulată la nivel european

Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) iniţiază consultarea publică asupra noilor reguli care vor guverna modul în care cetățenii și companiile din Uniunea Europeană utilizează tehnologiile AI (inteligența artificială).

ADR a demarat procesul de elaborare a unei poziții naționale care să definească prioritățile în procesul de negociere a acestui dosar legislativ. Având în vedere că poziția României trebuie să fie corelată nevoilor concrete și specifice ale actorilor naționali, ADR invită părțile interesate să transmită recomandările și sugestiile referitoare la propunere la adresa: sriae@adr.gov.ro.

AI Act este prima propunere legislativă din domeniul inteligenței artificiale elaborată la nivel european. Legislația se bazează pe obiectivul major al Comisiei Europene de a gestiona, cât mai eficient și în acord cu valorile UE, tranziția digitală a economiei și societății europene.

Conform studiilor recente de la nivelul UE, în România procentul companiilor care au introdus sisteme de inteligență artificială în activitatea proprie este de 31%, peste media europeană de 25%, motiv pentru care impactul unui astfel de propuneri poate fi semnificativ – atât pentru industrie, cât și pentru cetățeni, a spus Octavian Oprea, președintele ADR.

Inteligența artificială reprezintă o familie de tehnologii cu evoluție rapidă, care poate genera un spectru larg de beneficii atât la nivel industrial, cât și la nivelul activităților sociale. În consecință, Comisia Europeană a demarat un proces de creare a unui cadru legislativ care să încurajeze inovarea în domeniul inteligenței artificiale și dezvoltarea de soluții digitale bazate pe tehnologii emergente. Procesul are în vedere asigurarea faptului că sistemele de inteligență artificială utilizate la nivelul Uniunii Europene sunt sigure, etice și de încredere.

Pentru a asigura funcționarea adecvată și transparentă a sistemelor de inteligență artificială utilizate în Uniunea Europeană, Comisia Europeană a propus o abordare bazată pe riscuri, clasificând sistemele în funcție de utilizările specifice în activitatea companiilor, instituțiilor publice și cetățenilor. Scopul este acela de a stabili reguli armonizate și de a oferi dezvoltatorilor, utilizatorilor și celor care implementează tehnologii de inteligență artificială un anumit nivel de predictibilitate legislativă, în contextul dinamismului evoluției tehnologice.

Propunerea de regulament  poate fi consultată la următorul link: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/HTML/?uri=CELEX:52021PC0206&from=EN

Inteligența artificială are un impact radical asupra societății, implică schimbări fundamentale în economia vieții cotidiene, astfel încât trebuie să ne asigurăm că oamenii se află în centrul utilizării acestei tehnologii.

Distribuie:

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
Print

Postări Asemănatoare

Sari la conținut