Toate sistemele sunt funcționale.

fiipregatit.ro

Toate sistemele sunt funcționale.

Pentru o navigare în condiții optime pe acest site recomandăm utilizarea unui browser web actual, dumneavoastră utilizati Internet Explorer care nu suportă elementele moderne utilizate în construția acestui site. Recomandăm: Chrome, Firefox, Microsoft Edge

ADR și MCID au publicat în transparență decizională proiectul Hotărârii de Guvern privind guvernanța Platformei de Cloud Guvernamental

Marți, 20 septembrie, Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) au publicat în transparență decizională proiectul Hotărârii de Guvern ce vizează principiile de funcționare, standardele și modalitatea de operaționalizare a Platformei de Cloud Guvernamental, însoțit de Nota de Fundamentare, aici: https://www.adr.gov.ro/transparenta-decizionala/.

Propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare pot fi transmise în termen de 10 zile calendaristice de la publicarea anunțului, pe adresa de e-mail contact@adr.gov.ro.

Cloudul guvernamental este livrabilul fundamental al investițiilor în transformarea digitală a României din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) Componenta 7 – Transformare Digitală.

Astăzi, prin colaborarea excelentă a echipelor de experți ale MCID și ADR, am îndeplinit încă o etapă de referință în ce privește realizarea sistemului informatic esențial pentru România Digitală. Eforturile împărtășite cu stakeholderii din sectorul public și din mediul privat ne fac să fim încrezători că Cloudul guvernamental va asigura trecerea de la modelul insular de dezvoltare informatică la o platformă unică de interacțiune cu administrația, unde cetățenii vor accesa și utiliza servicii electronice moderne și eficiente”, a declarat Dragoș-Cristian VLAD, președintele ADR.

Platforma de Cloud Guvernamental va facilita transformarea României într-o economie bazată pe date, sigură, dinamică și sincronizată cu direcțiile strategice de acțiune ale Uniunii Europene în ceea ce privește guvernanța datelor. Furnizarea serviciilor de cloud (FSC) oferite în cadrul Platformei de cloud guvernamental va fi asigurată de ADR, către instituțiile publice, în calitate de utilizatori ai serviciilor de cloud (USC).

Principiile pe care se bazează implementarea Platformei de cloud guvernamental sunt:

 1. implementarea conceptului „doar o singură dată”, prin care datele minimal necesare sunt solicitate o singură dată;
 2. interconectarea sistemelor informatice ale administrației prin accesul sigur, rapid și facil la servicii, cu accent pe trasabilitatea accesului;
 3. respectarea standardelor și a criteriilor privind proiectarea și furnizarea serviciilor;
 4. accesul securizat la date;
 5. asigurarea transparenței prin care proprietarii și administratorii datelor au control asupra acestora și orice operațiune de prelucrare a datelor este jurnalizată în vederea auditării ulterioare.

Dezvoltarea cloudului va produce beneficii precum reducerea costurilor și creșterea calității activităților sectorului public, inclusiv în ceea ce privește prestarea serviciilor publice și a creșterii calității relației cu cetățeanul.

Cloudul guvernamental asigură interconectarea sistemelor digitale ale sectorului public, cu beneficii concrete pentru cetățeni:

 1. One-stop shop – acces direct la toate serviciile publice, prin integrarea celor 36 de evenimente de viață și a serviciilor de e-guvernare într-o singură platformă;
 2. Statul român, accesibil la un click distanță – cetățeanul va putea solicita și primi documente de oriunde, oricând;
 3. Economie de timp – fără cozi, fără nicio deplasare fizică la instituţiile publice;
 4. Trasabilitate – cetățeanul va putea avea un istoric al interacțiunilor sale cu administrația;
 5. Jurnalizare – procesarea datelor se va face transparent, la nivelul sistemelor IT ale instituțiilor publice beneficiare, astfel încât cetățenii au posibilitatea să vizualizeze accesarea datelor;
 6. Siguranță – cloudul guvernamental va beneficia de cele mai avansate sisteme de securitate cibernetică disponibile.

Consultarea publică pe marginea proiectului de act normativ reprezintă următoarea etapă în procesul de implementare al cloudului guvernamental al României, proces demarat prin dezbaterea și adoptarea Ordonanței de Urgență nr. 89/2022 privind înființarea, administrarea și dezvoltarea infrastructurilor și serviciilor informatice de tip cloud utilizate de autoritățile și instituțiile publice.

Distribuie:

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
Print

Postări Asemănatoare

Anunţ de selecţie a auditorilor

Autoritatea pentru Digitalizarea României anunţă lansarea procedurii de selecţie a auditorilor pentru verificarea îndeplinirii condiţiilor de autorizare a centrului de date aparţinând OMV Petrom Global

Citeste mai mult »
Sari la conținut