Search
Close this search box.

ADR și UTCN au organizat ultima rundă de consultări pentru realizarea Cadrului Strategic privind utilizarea Inteligenței Artificiale

Joi, 8 decembrie 2022, Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) au organizat, la Palatul Parlamentului, cea de-a patra sesiune de consultări publice pentru realizarea Cadrului Strategic privind Inteligența Artificială în România.

Proiectul implementat de ADR și UTCN va avea drept rezultate cunoaşterea consolidată şi utilizarea eficientă în administraţia publică centrală a tehnologiilor inovative, ca urmare a promovării de iniţiative dedicate dezvoltării cadrului de reglementare necesar.

Evenimentul – parte a unei serii de consultări cu toţi stakeholderii relevanţi – a fost dedicat mediului academic și de afaceri implicat în activități de cercetare și dezvoltare de soluții și tehnologii de inteligență artificială, dar și interesat de identificarea oportunităților de colaborare din acest domeniu. Evenimentul a beneficiat de participarea reprezentanților autorităților centrale cu rol în reglementarea inteligenței artificiale.

În intervenția sa video din cadrul evenimentului,  Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a subliniat că „România are minți geniale în toată lumea, deci a venit timpul ca România să fructifice aceste resurse umane extraordinare prin utilizarea și dezvoltarea tehnologiilor inovative. Iar prin implicarea tuturor stakeholderilor din mediul privat, academic și public putem dezvolta un cadru strategic funcțional, urmând exemplele de succes ale românilor din Silicon Valley și din marile hub-uri de tehnologie mondiale. Ne-am propus să dezvoltăm tehnologii care nu vor înlocui factorul uman, ci îi vor conferi resurse pentru a-și eficientiza activitatea”.

ADR si UTCN lucrează de aproape doi ani la acest proiect complex, ce include cercetare în tehnologii inovative precum blockchain, high-performance computing, open science și în structuri de facilitare a procesului de digitalizare. În viziunea noastră, acest cadru strategic are o natură transversală, cu impact asupra tuturor sectoarelor economice, pentru că Inteligența Artificială (AI) are potenţialul de a transforma fundamental viața noastră – atât cea profesională, cât și cea de zi cu zi. Demersul comun ADR-UTCN se aliniază tendințelor europene și globale, reunind sectorul guvernamental, mediul academic, de afaceri și societatea civilă, care împreună pot să găsească soluții pentru adoptarea tehnologiilor AI în întreaga societate. Doar prin munca de echipă putem dezvolta un cadru strategic dinamic, inovativ și care să reflecte principiile care fundamentează adopția tehnologiilor AI”, a declarat Dragos-Cristian Vlad, preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României.

La rândul său, managerul de proiect din partea Autorităţii, Alina Pârâială, a declarat: „Ne aflăm în punctul-cheie în care elaborarea primului document strategic naţional în materie de inteligenţă artificială a parcurs cu succes un amplu şi transparent proces de consultare publică la nivel naţional şi este pregătit pentru a intra într-o nouă etapă, strategică, de asumare la nivel guvernamental. Susţinuţi în demersul nostru de stakeholderii din mediul public, privat, academic şi de cercetare,  vom aborda cu ambiţie şi încredere acest prim pas care să poziționeze decisiv România pe scena statelor cu preocupări ferme în domeniul tehnologiilor de vârf. Avem oportunitatea de a valorifica potenţialul naţional de expertiză şi beneficiile adopţiei tehnologiilor de inteligenţă artificială etică şi de încredere în economia şi societatea românească, în parcursul nostru către a patra revoluţie industrială”.

Dezbaterile şi punctele de vedere exprimate au demonstrat o expertiză și un interes în creştere în mediul academic și cel de afaceri din România pentru valențele multiple ale utilizării aplicaţiilor de inteligenţă artificială şi oportunităţi reale de soluţionare a problematicii din diverse domenii, prin măsurile propuse în Cadrul Strategic privind Inteligența Artificială.

Reprezentanţi ai peste 35 de instituții, printre care Academia Română, Universitatea Politehnică din București, Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași, Universitatea de Vest din Timișoara, Academia Tehnică Militară Ferdinand I, Universitatea Dunărea de Jos din Galați, Consiliul Investitorilor Străini, Asociația Oamenilor de Afaceri din România, Repatriot, Ford Romania Services, Transilvania IT Cluster, Robot Fleet Admiral, Reff&Associates, Ernst&Young, Centrul de Inginerie Robert Bosch, Spectroo Software, Robotsnet, AmCham, ADR Vest, au răspuns invitaţiei lansate ADR și UTCN.

În cadrul evenimentului au mai susținut intervenții deputatul Sabin Sărmaș, președintele Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor din Camera Deputaților, deputatul George Tuță, precum și Ovidiu Cîmpean, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Evenimentul de astăzi este ultimul prevăzut din seria de consultări desfășurate în intervalul aprilie-decembrie 2022, care s-au adresat autorităților locale, mediului de afaceri și administrației centrale.