Search
Close this search box.

Autoritatea pentru Digitalizarea României și Ambasada Estoniei – dialog pentru cooperare în sfera digitalizării

Președintele Autorității pentru Digitalizarea României, Sabin Sărmaș, și vicepreședintele Octavian Oprea s-au întâlnit marți, 8 septembrie, la sediul ADR, cu delegația ambasadei Republicii Estonia în România, condusă de E.S. Ingrid Kressel Vinciguerra, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar.

În cadrul întrevederii, la care a participat și domnul Mihkel Metsa, secretar I și consul, au fost abordate subiecte precum cooperarea dintre cele două state și schimburile de bune practici în domeniul digitalizării. Cele două părți au făcut o scurtă trecere în revistă a agendei digitale din ambele state, președintele Sabin Sărmaș accentuând în context necesitatea elaborării unei noi Strategii naționale de digitalizare.  

Modelul estonian de succes s-a axat doi piloni fundamentali – interoperabilitatea și identitatea electronică. Potrivit prezentării făcute de partea estoniană, dezvoltarea infrastructurii IT s-a făcut etapizat, prin servicii punctuale și utile populației, accentul fiind pus pe nevoile cetățeanului.  

Conducerea Autorității pentru Digitalizarea României și-a manifestat interesul pentru modalitatea în care populația estoniană a ajuns la un astfel de nivel de excelență al competențelor digitale, răspunsul fiind educația. Guvernul estonian a introdus încă din 1995 cursuri de utilizare a calculatorului în programa școlară, cursuri care au fost oferite gratuit și populației vârstnice.

Estonia reprezintă țara-fanion în rândul statelor europene în ceea ce privește transformarea digitală a sectorului public și reziliența în fața amenințărilor cibernetice. Estonia și România au o cooperare solidă în cadrul Uniunii Europene, al NATO și al politicii de securitate în general, precum și interese comune de a genera oportunități mai bune pentru intensificarea relațiilor economice.