Toate sistemele sunt funcționale.

Caută
Close this search box.
Caută
Close this search box.

Toate sistemele sunt funcționale.

Pentru o navigare în condiții optime pe acest site recomandăm utilizarea unui browser web actual, dumneavoastră utilizati Internet Explorer care nu suportă elementele moderne utilizate în construția acestui site. Recomandăm: Chrome, Firefox, Microsoft Edge

Overview – Centrele de Inovare Digitală (DIH)

Rețeaua de asistență pentru transformarea digitală a întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) și a administrației publice a fost creată pentru a se asigura că soluțiile digitale inovatoare, bazate pe noile tehnologii, sunt integrate în activitatea curentă a companiilor și administrațiilor publice.

Astfel, centrele de inovare digitală – așa numitele DIH-uri sau Digital Innovations Hubs – oferă posibilitatea de a putea experimenta și testa aceste tehnologii, pentru a le aplica în funcție de necesitățile specifice domeniului de activitate ale fiecărei companii sau instituții din sectorul public.

Dezvoltarea DIH-urilor va oferi sprijinul pentru digitalizarea IMM-urilor și va contribui la îmbunătățirea ecosistemelor locale de inovare, fiind în același timp aliniate la politicile generale de transformare digitală ale UE.

Ce sunt DIH-urile?

Centrele de Inovare Digitală (DIH) sunt definite ca fiind „one-stop-shops ce ajută firmele ca, prin implementarea tehnologii digitale inovative, să devină mai competitive în ceea ce privește procesele de producție și business, produsele sau serviciile lor.

DIH-urile vor avea un rol esențial în atingerea obiectivelor stabilite în cadrul  Programului Europa Digitală,  stimulând  utilizarea la scară largă a noilor tehnologii  –  într-un ecosistem caracterizat de un nivel adecvat de securitate cibernetică și favorabil inovării și dezvoltării digitale.

DIH-urile acționează ca un facilitator pentru industrie, întreprinderi și administrații publice, entități care necesită soluții digitale bazate pe tehnologii emergente, făcând legătura între acestea și companii, în special start-up-uri și IMM-uri care au soluții pregătite pentru piață.

Acolo unde există posibilitatea, DIH-urile trebuie să promoveze companiile locale, astfel încât, la nivelul rețelei europene să fie identificați parteneri potriviți din alte state membre atunci când nu este posibilă colaborarea cu parteneri locali. Acest lucru impune analiza periodică a ecosistemului european.

Această funcție de intermediere pe care o exercită centrele de inovare digitală trebuie să fie susținută de relații structurate cu autoritățile regionale, grupurile industriale, asociațiile pentru IMM-uri, agențiile de dezvoltare a afacerilor, incubatoarele și acceleratoarele de afaceri, European Enterprise Network (EEN), camerele de comerț etc.

Beneficii ale DIH-urilor

  1. Sunt esențiale pentru transformarea digitală a UE la nivel regional
  2. Promovează afacerile mai competitive
  3. Oferă posibilitatea de „testare înainte de a învesti” pentru companii
  4. Promovează tehnologii inovative și durabile

Rețeaua națională de centre de inovare digitală

În România există 7 centre de inovare digitală, care au fost selectate în urma evaluării și deciziei Comisiei Europene. Rețeaua acoperă întregul teritori al țării, fiind împărțită pe regiuni și are ca obiective să distribuie bunele practici, să dezvolte abilități, să demonstreze soluții inovatoare, să asiste la obținerea de finanțare, să faciliteze relațiile și parteneriatele și să susțină antreprenoriatul.

Rețeaua își propune să acționeze ca un catalizator al inovației la nivel național, dar și ca o platformă pentru agenda politicilor comune între DIH regionale din țară în relație cu organismele publice locale, regionale, naționale și europene.

Cele 7 DIH-uri din rețeaua națională sunt:

Regiunea Nord-Vest:

DIH4Society – contact@dih4society.ro

Transilvania DIH – tdih@transilvaniait.ro; bianca.muntean@transilvaniait.ro

Regiunea Centru:

FIT EDIH – FIT@iceberg.ro

Regiunea Sud-Muntenia:

Wallachia eHub – servicii@wallachiaehub.ro

Regiunea Sud-Est:

CiTyInnoHub – contact@cityinnohub.ro

Regiunea Nord-Est:

eDIH-DIZ – comunitate@digital-innovation.zone; cristina.baghiu@digital-innovation.zone

Regiunea Vest:

DIGIVEST – karla.hategan@adrvest.ri

Pentru obținerea de informații suplimentare, precum și asistență în vederea dezvoltării, experimentării tehnologiilor de transformare digitală, recomandăm tuturor părților interesate să se adreseze centrelor de inovare digitală la adresele menționate mai sus.

Rețeaua Europeană Digital Innovation Hub (EDIH)

Rețeaua Națională a Centrelor de Inovare Digitală este conectată la rețeaua europeană, permițând sinergii, crearea de parteneriate, schimbul de bune practici și deschiderea piețelor. Prin dezvoltarea acestei cooperări va fi creată o gamă largă de oportunități pentru IMM-urile naționale de a-și consolida competitivitatea.

Prin intermediul rețelei EDIH, Comisia Europeană dorește să construiască o comunitate vibrantă de hub-uri care să promoveze interacțiunea, cooperarea și transferul de cunoștințe între EDIH, IMM-uri, sectorul public și alte părți interesate și inițiative relevante.

Pentru informații suplimentare puteți accesa:

https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/activities/edihs

Sari la conținut