Search
Close this search box.

Contractul de implementare pentru proiectul „Portalul Digital Unic al României – PDURo” a fost semnat

                        Contractul de implementare pentru proiectul „Portalul Digital Unic al României – PDURo” a fost semnat de către președintele Autorității pentru Digitalizarea României, Dragoș-Cristian Vlad, la Palatul Victoria, în prezența ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan Gruia, a șefului Cancelariei Prim-ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu și a Secretarului General al Guvernului, Mircea Abrudean.

                        Proiectul face parte din investiția „Implementarea infrastructurii de Cloud Guvernamental” din cadrul Componentei 7 – Transformare digitală aferentă Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

                       Semnarea contractului de implementare s-a realizat digital de către președintele Autorității pentru Digitalizarea României, Dragoș-Cristian Vlad și de reprezentanții prestatorilor de servicii declarați câștigători ca urmare a procedurilor de achiziție publică.

                        ”Semnarea acestui contract este un moment cheie în lupta noastră împotriva birocrației și totodată o garanție că suntem pe drumul cel bun. Implementarea Single Digital Gateway va ajuta cetățenii și firmele europene să acceseze informații și proceduri online, venind în sprijinul lor în diverse situații de viață. PDURo este o platformă standardizată la nivel european, va respecta normele europene și va avea aceleași funcționalități ca platformele similare din întreaga Uniune Europeană”, a declarant Dragoș Cristian Vlad, președintele ADR.

                        Portalul PDURo extinde și dezvoltă tehnologic Punctul de Contact Unic Electronic cu toate funcționalitățile existente, se va integra cu ROeID, care oferă identitatea digitală pentru persoanele fizice române, dar și cu nodul eIDAS RO pentru validarea identității cetățenilor străini.

                        Cetățenii români, oriunde s-ar afla, vor putea să aibă acces la informații, la proceduri si servicii publice digitale in mod simplicat, atât la nivel national, cât și în spațiul european.

                        PDURo pune în practică Principiul Once-Only, care prevede că cetățenii nu trebuie să fie forțați să furnizeze informații autorităților dacă o altă autoritate deține deja acele informații în format electronic.

                       PDURo va permite schimbul de informații între administrațiile publice naționale si cele din țările membre UE.

                       PDURo va asigura:

                   Mai puțină sarcină administrativă – prin intermediul portalului se vor putea prelua și reutiliza orice dovezi justificative(documente emise de autorități ale administrației publice) fără a mai fi necesară încărcarea manuală a acelorași documente în mod repetat.

                  Eficiență crescută – De exemplu cetățenii se vor autentifica la orice portal de proceduri online din Europa folosind eID-ul lor național

                  Protejarea informațiilor personale – PDURo va fi în conformitate cu legislația privind protecția datelor cu caracter personal, deoarece sistemul plasează cetățeanul în centrul modului în care funcționează acesta.

                  Comunicarea transfrontalieră – PDURo va facilita conectare autorităților publice din întreaga UE, astfel încât acestea să poată face schimb de documente și date oficiale la cererea cetățeanului.

Biroul Comunicare Publică

Autoritatea pentru Digitalizarea României