Search
Close this search box.

Dragoș-Cristian Vlad, Președintele Autorității pentru Digitalizarea României: Cloud-ul României este în licitație publică

Președintele Autorității pentru Digitalizarea României (ADR), Dragoș-Cristian Vlad, anunță listarea în SEAP și pe portalul UE – JOUE / TED a licitației pentru furnizarea de soluții Cloud dedicat ON-Premise – Furnizarea de Soluții și Produse specifice.

“Munca ultimilor 2 ani și 3 luni, precum și determinarea Guvernului de a digitaliza serviciile administrației publice centrale în beneficiul cetățenilor se reflectă în listarea publică a achizițiilor necesare operaționalizării efective a Cloud-ului Guvernamental. Este concretizarea unui proces, un pas concret pe care îl facem, intrând efectiv în implementarea proiectului de Cloud. Pe parcursul acestei perioade lungi, ADR a arătat transparență și deschidere, generând un amplu proces consultativ în jurul deciziilor care vor transforma administrația centrală, prin digitalizare. Practic, acest moment al anunțului licitației publice de achiziții este piatra de temelie a dezvoltării sistemelor digitale care vor transforma relația dintre cetățeni și instituții”, susține Dragoș-Cristian Vlad, președintele ADR.

România va fi prima țară din UE care va asigura suveranitatea datelor pentru cetățenii săi.

Cloud-ul Guvernamental al României este o soluție fiabilă, realistă și care urmărește atingerea unui grad cât mai ridicat de eficiență pentru administrația din țara noastră. Proiectul a fost dezvoltat având la bază un amplu proces consultativ între mai multe instituții, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), parteneri din zona academică, mediul de afaceri, instituții din sfera siguranței naționale.

Mai mult, Autoritatea pentru Digitalizarea României anunță că din luna martie a început implementarea componente Punctul de Contact Unic – reprezentând un sistem complex și interconectat care facilitează schimbul de date între sistemele publice și nu numai.  Despre aceasta, președinte ADR afirmă că:” Este un sistem neuronal care va ajuta instituțiile să comunice între ele date relevante pentru cetățeni. Această soluție de tip SAAS va fi instalată pe infrastructura STS de cloud, asigurându-se astfel securitatea datelor, gestionarea eficientă a schimbului de informații între instituții, precum și stabilitatea sistemelor”.