Toate sistemele sunt funcționale.

Caută
Close this search box.
Caută
Close this search box.

Toate sistemele sunt funcționale.

Pentru o navigare în condiții optime pe acest site recomandăm utilizarea unui browser web actual, dumneavoastră utilizati Internet Explorer care nu suportă elementele moderne utilizate în construția acestui site. Recomandăm: Chrome, Firefox, Microsoft Edge

Identitatea digitală europeană: 4 proiecte au fost lansate pentru a testa portofelul european EUDI wallet

Patru proiecte-pilot paneuropene au fost lansate pentru testarea și îmbunătățirea specificaţiilor tehnice ale portofelului identității digitale europene (EUDI wallet) printr-o investiție a Comisiei Europene de 46 de milioane de euro, bani proveniţi din Programul Europa Digitală.

Pentru a contribui la atingerea țintei Programului de politică al Deceniului digital, astfel încât toți cetățenii UE să aibă acces la un instrument de identificare electronic sigur și ușor de utilizat până în 2030, statele membre vor oferi fiecărui cetățean european acces gratuit la un portofel EUDI. Cetăţenii vor avea întotdeauna controlul deplin asupra datelor pe care le distribuie, iar utilizarea portofelului va fi complet voluntară.

Portofelul EUDI va revoluționa modul în care cetățenii și întreprinderile vor interacţiona digital atunci când accesează servicii publice și private din întreaga Uniune Europeană, folosind o aplicație mobilă instalată pe smartphone.

EUDI wallet va permite cetățenilor să controleze datele personale care sunt stocate în portofel și va fi, de asemenea, echipat cu mecanisme pentru a limita partajarea datelor pentru accesarea serviciilor.

Testarea pe scară largă a EUDI wallet se va face în jurul unei game variate de cazuri de utilizare, care acoperă servicii publice și private, cu interacțiuni la nivel național, precum și transfrontalier. Scenariile de zi cu zi includ:

  • identificarea în cadrul serviciilor publice și private – online și offline;
  • prezentarea în format digital a permisului de conducere;
  • autorizarea diverselor plăţi;
  • semnarea electronică a documentelor.

Proiectele-pilot la scară largă în care investeşte acum Comisia Europeană vor ajuta statele membre să se pregătească pentru intrarea în vigoare a Regulamentului european privind identitatea digitală, e-IDAS 2, aflat în prezent în etapa negocierii.

Domeniul de aplicare al proiectelor pilot

Cele 4 proiecte pilot implică peste 250 de organizații private și publice din aproape fiecare stat membru, și se vor desfășura pe o perioadă de cel puțin 2 ani. Acestea reprezintă o investiție agregată de peste 90 de milioane EUR în ecosistemul de identitate digitală al UE, cofinanțată de Comisie în proporție de 50%.

Proiectele-pilot vor aborda 11 cazuri de utilizare și vor testa întregul ecosistem, de la emiterea portofelului către utilizator, până la încorporarea informațiilor personale de identitate, adăugarea de documente suplimentare și prezentarea acestor informații furnizorilor de servicii (un serviciu public, o farmacie sau un hotel).

Cele 4 Proiecte Pilot pe Scară Largă (LSP – Large Scale Pilots) sunt:

  1. POTENTIAL – (Proiecte-pilot pentru Consorțiul european pentru portofelul de identitate digital)

Acest proiect este coordonat de Germania și Franța, cu implicarea a 17 state membre și a Ucrainei și implică peste 50 de administrații publice, precum și peste 80 de entități private. Proiectul va aplica portofelul EUDI la 6 cazuri de utilizare:

  • Accesul la serviciile guvernamentale
  • Deschiderea unui cont bancar
  • Înregistrare pentru o cartelă SIM
  • Permis de conducere mobil
  • Semnături electronice
  • Rețete electronice

Pentru mai multe informații și detalii de contact, vizitați acest site: POTENTIAL (digital-identity-wallet.eu)

  • EWC – (Consorțiul EU Digital Identity Wallet)

Acest proiect este coordonat de Suedia, cu implicarea a 18 state membre și a Ucrainei. Acesta implică peste 15 administrații publice și peste 40 de entități private. Proiectul va testa 3 cazuri de utilizare:

  • Stocarea și afișarea credențialelor de călătorie;
  • Organizarea și structurarea portofelelor digitale;
  • Organizarea plăților.

Pentru mai multe informații și detalii de contact, vizitați acest site: Home – EUDI Wallet Consortium.

  • NOBID – (Nordic-Baltic eID Wallet Consortium)

Acest proiect este coordonat de Norvegia cu implicarea a 8 state membre și țări din Sud-Estul Europei. Acesta implică peste 5 administrații publice și peste 15 entități private.

Proiectul se va concentra pe un singur caz de utilizare: folosirea portofelului EUDI pentru autorizarea plăților pentru produse și servicii de către utilizator. Acesta va aborda emiterea de portofele, furnizarea de mijloace de plată de către instituțiile financiare și acceptarea plății în context de retail.

Pentru mai multe informații și detalii de contact, vizitați acest site: Welcome to the NOBID Consortium.

  • DC4EU – Consorțiul Digital Credentials for Europe

Proiectul este coordonat de Spania, cu implicarea a 23 de state membre și a Ucrainei. Acesta implică peste 35 de administrații publice și peste 40 de entități private.

Proiectul va testa utilizarea portofelului EUDI în sectorul educațional și în domeniul asigurărilor sociale. Proiectul-pilot se va alinia cu permisul european de securitate socială și cu modelul european de învățare. Acesta va folosi infrastructura europeană a serviciilor blockchain (EBSI).

Pentru mai multe informații și detalii de contact, vizitați acest site: Digital Credentials for Europe | DC4EU

Informații de context

Comisia a propus un regulament privind o identitate digitală de încredere și sigură pentru toți cetățenii europeni la 3 iunie 2021, solicitând totodată statelor membre să elaboreze un set de instrumente care să abordeze aspectele tehnice ale viitorului sistem.

Acest traseu tehnic paralel trebuie să respecte pe deplin discuțiile legislative din Parlament și Consiliu. Prima versiune a setului de instrumente pentru portofel EUDI a fost publicată la 10 februarie 2023 – ARF v1.

Cele 4 proiecte-pilot vor lucra îndeaproape, între ele și cu Comisia. Rezultatele acestora vor contribui la dezvoltarea continuă a specificațiilor tehnice pentru portofelul EUDI de către grupul de experți eIDAS.

Pentru a sprijini proiectele-pilot și pentru a îmbunătăți continuu specificațiile tehnice ale portofelului EUDI, Comisia Europeană dezvoltă un prototip open-source al portofelului EUDI.

Distribuie:

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
Print

Postări Asemănatoare

DTD

Anunţ de selecţie a auditorilor

Autoritatea pentru Digitalizarea României anunţă lansarea procedurii  de selecţie a auditorilor pentru verificarea îndeplinirii condiţiilor de autorizare a centrului de date aparţinând  ZIPPER SERVICES SRL.,

Citeste mai mult »
Sari la conținut