Toate sistemele sunt funcționale.

Caută
Close this search box.
Caută
Close this search box.

Toate sistemele sunt funcționale.

Pentru o navigare în condiții optime pe acest site recomandăm utilizarea unui browser web actual, dumneavoastră utilizati Internet Explorer care nu suportă elementele moderne utilizate în construția acestui site. Recomandăm: Chrome, Firefox, Microsoft Edge

MCID și ADR anunță semnarea contractului de finanțare al proiectului „Migrarea aplicațiilor și sistemelor informatice în cloud (MAS IC)” din investiția I2 „Dezvoltarea cloud-ului și migrarea în cloud”, finanțată prin PNRR – Componenta 7, Transformare Digitală

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan și Președintele Autorității pentru Digitalizarea României, Dragoș-Cristian Vlad, alături de directorul general al Organismului Intermediar pentru Promovarea Societății Informaționale, Ana-Maria Bușoniu, au semnat joi, 6 iulie, la sediul Ministerului, contractul de finanțare aferent proiectului „Migrarea aplicațiilor și sistemelor informatice în cloud (MAS IC)” din investiția I2 „Dezvoltarea cloud-ului și migrarea în cloud”, finanțată prin Componenta C7, Transformare Digitală, a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Cloudul Guvernamental reprezintă baza arhitecturii digitalizării statului român. Cloud computing înseamnă accesarea în orice moment unui pachet complet de servicii, din care putem folosi resursele în funcție de necesități și nevoi. De exemplu – pentru că suntem într-o perioadă în care mulți români se gândesc la vacanță – dacă mergem într-o vacanță la all inclusive, avem acoperite toate nevoile prin cumpărarea unui pachet complet: cazare, masă, plajă, piscină sau spectacole. Prin acest pachet complet de servicii, facem o economie substanțială, deoarece costurile ar fi fost mult mai mari în cazul achiziționării fiecărui serviciu în parte. Așadar, fiecare turist – practic fiecare platformă informatică din sectorul public, fiecare instituție care va avea datele migrate în cloud – va beneficia de servicii și resurse de procesare scalabile pentru nevoile sale individuale, accesibile în orice moment, la costuri minime. Suntem în 2023 și avem o șansă unică, prin care în doar doi sau trei ani să rezolvăm probleme care n-au fost rezolvate în 33 de ani. Cu o echipă condusă de profesioniști, o echipă formată din oameni foarte pregătiți, în colaborare directă între toate ministerele și instituțiile statului, sunt convins că vom reuși să generăm livrabilele pe care românii le așteaptă de foarte mult timp”, a declarat Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

 „Împreună, am adunat piesă cu piesă și am format un puzzle extrem de important pentru statul român – digitalizarea administrației. Astăzi, ADR are o misiune extrem de importantă, aceea de a construi punți digitale între serviciile publice ale statului român și cetățeni. Ne concentrăm eforturile pe implementarea unor sisteme digitale prin care aducem cetățeanul în centrul procesului de digitalizare a administrației și facem statul român accesibil la un click distanță. Digitalizarea este un proiect de țară, un proiect care va modela atât generația actuală, cât și generația viitoare. Investiția I1 și Investiția I2 – Cloudul Guvernamental și migrarea în Cloud – trebuie implementate sincronizat, deoarece ele sunt complementare. Pe măsură ce Investiția I1 – implementarea Cloudului Guvernamental avansează, ADR, în calitate de beneficiar al investiției I2, va configura în paralel migrarea sistemelor informatice ale instituțiilor publice în Cloudul Guvernamental”, a precizat Dragoș-Cristian Vlad, președintele Autorității pentru Digitalizarea României.

Investiția I2 este complementară Investiției I1 – Implementarea infrastructurii de Cloud Guvernamental, demarată anul trecut de ADR împreună cu partenerii instituționali și are ca obiectiv modernizarea aplicațiilor și sistemelor informatice folosite de administrația centrală pentru furnizarea serviciilor publice digitale către cetățeni și mediul de afaceri, astfel încât aplicațiile și sistemele publice să fie poată fi utilizate în mediul cloud computing.

În cadrul conferinței de presă, managerul de proiect Alina Pârâială a prezentat principalele obiective și rezultatele anticipate ale proiectului „Migrarea aplicațiilor și sistemelor informatice în cloud (MAS IC)”.

Obiectivele specifice sunt:

     

      1. selectarea și prioritizarea aplicațiilor/sistemelor informatice ce deservesc servicii digitale guvernamentale, în baza unei metodologii complexe și în urma realizării unei analize tehnice și de business detaliate, în vederea migrării în cloud-ul guvernamental;

    1. minim 30 de aplicații și sisteme IT&C, prin intermediul cărora sunt furnizate servicii digitale guvernamentale, vor fi migrate în cloud până în iunie 2026.
     
     

    Valoarea totală a contractului de finanțare aferent proiectului „Migrarea aplicațiilor și sistemelor informatice în cloud (MAS IC)” este de 876.096.515,00 lei fără TVA, echivalentul a 177.050.000 euro din PNRR, la care se adaugă 166.458.337,85 lei, echivalentul a 33.639.500,00 euro, reprezentând valoarea TVA.

     

    Durata proiectului este de 36 de luni, în intervalul 06.07.2023 – 30.06.2026.

     

    „PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”

    Pentru mai multe informații, adresa de contact aferentă proiectului este: i2@adr.gov.ro.

    Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

     

    „PNRR. Finanțat de Uniunea Europeană – UrmătoareaGenerațieUE”

    https://mfe.gov.ro/pnrr/

    https://www.facebook.com/PNRROficial

    Distribuie:

    Facebook
    Twitter
    WhatsApp
    LinkedIn
    Email
    Print

    Postări Asemănatoare

    DTD

    Anunţ de selecţie a auditorilor

    Autoritatea pentru Digitalizarea României anunţă lansarea procedurii  de selecţie a auditorilor pentru verificarea îndeplinirii condiţiilor de autorizare a centrului de date aparţinând  ZIPPER SERVICES SRL.,

    Citeste mai mult »
    Sari la conținut