Search
Close this search box.

Pe data de 21 mai, în cadrul Reuniunii formale a miniștrilor europeni responsabili de telecomunicații (Consiliul TTE), Comisia Europeană a adoptat decizia de creare a EUROPEUM-EDIC

Pe data de 21 mai, în cadrul Reuniunii formale a miniștrilor europeni responsabili de telecomunicații (Consiliul TTE), Comisia Europeană a adoptat decizia de creare a EUROPEUM-EDIC, un consorțiu european de infrastructură digitală format din 9 state membre, care va dezvolta și extinde utilizarea Infrastructurii de Servicii de Blockchain Europene (EBSI) pentru a furniza servicii transfrontaliere la nivelul UE, în special servicii publice. Obiectivul este de a consolida încrederea și reziliența cibernetică în conformitate cu reglementările UE, inclusiv noul cadru de Identitate Digitală Europeană.

EUROPEUM-EDIC va sprijini cooperarea transfrontalieră între autoritățile publice în domeniul tehnologiilor Web3 descentralizate, promovând inovația și interoperabilitatea acestor soluții cu alte tehnologii.

Membrii fondatori ai EUROPEUM-EDIC, prezenți în fotografia alăturată, sunt Belgia, ca țară gazdă, Croația, Cipru, Grecia, Italia, Luxemburg, Portugalia, Slovenia și România, reprezentată de dl. Dragoș-Cristian Vlad, președintele Autorității pentru Digitalizarea României. Adițional, Polonia a solicitat oficial să se alăture EUROPEUM-EDIC, și se așteaptă ca și alte state membre să își exprime interesul. Acestea pot adera ca membri sau observatori, la fel ca țările din Spațiul Economic European (SEE).

EUROPEUM-EDIC va dezvolta ecosistemul existent al Infrastructurii de Servicii Blockchain Europene (EBSI). EBSI a fost dezvoltat de Comisia Europeană în cooperare cu statele membre. Acesta combină tehnologiile blockchain și alte tehnologii Web3, cum ar fi Verifiable Credentials, oferind soluții pentru a face informațiile foarte ușor de verificat și aproape imposibil de falsificat. Creșterea numărului de deep fakes, a AI generative și a fraudelor în general este un factor principal pentru investiția în EBSI.

EBSI a implementat deja o rețea pilot cu peste 40 de noduri răspândite în Europa pentru proiecte pilot, în special pentru partajarea și verificarea credențialelor referitoare la cetățeni sau organizații în diverse sectoare, cum ar fi educația, învățarea pe tot parcursul vieții și securitatea socială. EBSI este utilizat și de EUIPO pentru pilotarea acțiunilor anti-falsificare, împreună cu alte cazuri de utilizare pentru trasabilitate. EBSI se pregătește acum pentru faza de producție care va deveni efectivă sub EUROPEUM-EDIC.