Search
Close this search box.

Presedintele ADR Dragos Cristian Vlad a luat parte, marti 10 Septembrie, la intalnirea oficiala a Consiliului A.I. organizata la Bruxelles.

Aceasta sesiune inaugurala a fost prezidata de Dl. Roberto Viola – Director General al DG CONNECT si a adus laolalta inalti reprezentanti ai Comisiei Europene si ai statelor membre U.E., pentru a stabili un cadru viitor solid si sigur pentru dezvoltarea si utilizarea inteligentei artificiale in Uniunea Europeana.

“Romania este una dintre primele tari care are a pus bazele unei strategie de implementare natioanala pentru inteligenta artificiala in domenii cum ar fi educatia, inovarea si cercetarea”, a mentionat Presedintele ADR in cursul luarii de cuvant din plenul comisiei.

Analiza datelor si identificarea comportamentului in relatia dintre cetateni si institutiile publice constituie baza implementarii unui mecanism care sa raspunda nevoilor cetatenilor.

“Digitalizarea inseamna eficienta, inseamna timp castigat pentru cetateni si autoritati, inseamna procese simplificate si inseamna progress”

De aici pana la implementarea instrumentelor bazate pe inteligenta artificiala este doar un pas dar “Guvernul Romaniei are sarcina de a construi sisteme functionale si sigure in jurul nevoilor cetateanului.

In cadrul acestei constructii, inteligenta artificiala, isi va gasi locul doar daca garanteaza siguranta, eficienta si o transformare viabila” a mai adaugat Presedintele ADR.

Aceasta sesiune a avut ca scop stabilirea modului de organizare a consiliului si adoptarea regulilor de procedura si strategie a politicilor UE privind, Inteligenta artificiala si initiativa GenAI4EU.

In comisie s-au analizat primele rezutate dupa punerea in aplicare a A.I. Act si deasemenea s-au impartasit experiente si metodologii eficiente de buna practica pentru abordarile nationale ale guvernantei I.A.

Comisia doreste sa asigure o implementare eficienta si fiabila a cadrului de guvernanta pentru inteligenta artificiala, facilitand participarea efectiva a statelor membre la dezvoltarea unui cadru de politica I.A coerent si de perspectiva, asigurandu-se ca toti cetatenii europeni urmeaza sa beneficieze de tehnologiile I.A., respectand in acelasi timp cele mai inalte standarde de siguranta si etica.

Transparenta si increderea reprezinta elemente cruciale in adoptare unor tehnologii emergente precum este inteligenta arificiala.

Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei isi asuma rolul de coordonator si catalizator al initiativelor privind crearea unui cadru de adoptare si dezvoltare al Inteligentei arificiale in Romania, prin care tara noastra se va apropia de statele avansate in integrarea I.A.

Puteti afla mai multe despre acest subiect accesand:

https://europa.eu/!wdFpft

https://www.europarl.europa.eu/topics/en/article/20230601STO93804/eu-ai-act-first-regulation-on-artificial-intelligence