Președintele ADR, Dragoș-Cristian Vlad la conferința ”Patrimoniu în mișcare – arhivarea și digitalizarea în mileniul III”

26/05/2025

Patronatul Întreprinderilor de Arhivare Fizică și Electronică din România în colaborare cu Arhivele Naționale ale României – Serviciul Județean Cluj și Universitatea Babeș-Bolyai – Facultatea de Istorie și Filosofie au organizat conferința care a reunit specialiști din domeniul arhivării și digitalizării pentru a dezbate provocările, dar și oportunitățile din domeniu.

Președintele Autorității pentru Digitalizarea României, Dragoș-Cristian Vlad:

”Discutăm despre un aspect fundamental al transformării digitale în sectorul arhivării și gestionării documentelor electronice, precum și despre impactul serviciilor de arhivare electronică.

Regulamentul eIDAS 2 introduce serviciul de arhivare electronica pentru prima data ca și serviciu de încredere, subliniind importanța păstrării pe termen lung a documentelor și datelor electronice. Aceasta reprezintă un pas major în asigurarea continuității și integrității informațiilor digitale, esențiale pentru activitatea instituțiilor, companiilor și cetățenilor.

Un aspect important este obligația prestatorilor de servicii de arhivare electronică de a adopta măsuri tehnice și organizatorice adecvate pentru protejarea datelor împotriva pierderii, alterării sau accesului neautorizat. Astfel, se garantează siguranța și integritatea acestor documente pe termen lung.

Regulamentul stabilește clar și cerințele pentru serviciile calificate de arhivare electronică. Acestea trebuie să fie prestate de prestatori de încredere calificați, să utilizeze tehnologii ce garantează durabilitatea și lizibilitatea datelor dincolo de perioada de valabilitate tehnologică, și să asigure protecția împotriva pierderii și modificării datelor, cu excepția modificărilor legate de suport sau format. În plus, beneficiarii autorizați trebuie să primească automat rapoarte de integritate, semnate electronic calificat, care confirmă păstrarea corectă a datelor din momentul arhivării și până la extragere.

Importanța arhivării electronice nu poate fi subestimată: ea asigură păstrarea documentelor într-o formă integrală și autentică pentru perioade lungi, protejând împotriva pierderii și modificărilor neautorizate. Documentele arhivate electronic au valoare juridică și pot fi folosite ca probe în instanță, contribuind la transparență și securitatea proceselor juridice.”