Search
Close this search box.

Președintele ADR Octavian Oprea a participat la cea de-a doua reuniune a Comitetului pentru e-guvernare și reducerea birocrației

Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a prezentat astăzi membrilor Comitetului pentru e-guvernare și debirocratizare inițiativa de realizare a Catalogului Național al Serviciilor Publice – măsură ce își propune inventarierea tuturor serviciilor publice furnizate de instituțiile și autoritățile publice centrale, în scopul creării unui instrument pentru monitorizarea progresului transformării digitale a administrației publice.

Vom crea un catalog al tuturor serviciilor publice pe care statul român le oferă cetățenilor și organizațiilor. Este esențial să știm ce servicii sunt livrate de administrație și care dintre ele pot fi digitalizate. Până acum, dezvoltarea serviciilor publice electronice a fost una insulară, care a impiedicat interoperabilitatea și a blocat accesul la date.

Datele sunt aurul economiei digitale. Nu putem face performanță în administrația publică și nu putem crește economic dacă nu eliminăm birocrația.

Am demarat această iniţiativă în luna decembrie 2020 și contăm pe sprijinul colegilor din Comitetul de e-guvernare și debirocratizare pentru urgentarea obținerii de date în vederea completării catalogului serviciilor publice”, a declarat Octavian Oprea, președintele ADR.

De asemenea, președintele ADR a reiterat importanța implicării tuturor instituțiilor în acest demers, atât în ceea ce privește celeritatea completării  informațiilor solicitate în chestionarul ADR, cât și coordonarea instituțională (inclusiv la nivelul entităților subordonate/aflate în coordonare).

Executivul și-a propus, prin politica publică în domeniul e-guvernării, finalizată de ADR în cadrul proiectului EGOV – Stabilirea cadrului de dezvoltare a instrumentelor de e-guvernare, investirea a peste 2 miliarde de euro în următorii 10 ani în procesul de transformare digitală a administrației publice.

Cea de a doua ședință a Comitetului pentru e-guvernare și reducerea birocrației a avut loc joi, 17 iunie, la Palatul Victoria și a fost prezidată de Mircea Abrudean, Secretarul General Adjunct al Guvernului.