Search
Close this search box.

Președintele ADR, Sabin Sărmaș, la Ziua Comunicațiilor 2020: În instituțiile publice, avem nevoie de toleranță zero față de absența competențelor digitale

Președintele Autorității pentru Digitalizarea României (ADR), Sabin Sărmaș, a participat marți, 15 septembrie, la Ziua Comunicațiilor, eveniment a cărui temă în acest an este Rolul telecomunicaţiilor în procesul de digitalizare accelerată generată de COVID-19. Noul val al inovării în industria telecom.

În intervenția sa, președintele ADR și-a felicitat colegii din sectorul comunicațiilor, subliniind că infrastructura de bază pentru digitalizarea serviciilor publice este cea a telecomunicațiilor.

În ceea ce privește digitalizarea sectorului public, Sabin Sărmaș a explicat importanța identității electronice a cetățenilor, a Platformei Software Centralizate pentru Identitate Digitală (PSCID), proiect derulat de ADR, cât și a interoperabilității între sistemele informatice ale instituțiilor publice și cloud-ului guvernamental, ca piloni esențiali ai transformării digitale a României.

„Proiectul este unul așteptat de cetățeni. Astăzi, românii vor o platformă unică în care își accesează toate serviciile, în care își plătesc taxe, în care obțin autorizații de construcție, în care fac o solicitare de loc de parcare, în care văd datoriile la ANAF etc. Este un proiect care vine cu un impact semnificativ pentru cetățean din punct de vedere al modului în care el accesează serviciile publice digitalizate”, a declarat președintele Autorității pentru Digitalizarea României în cadrul panelului.

Președintele ADR, Sabin Sărmaș a avertizat că, potrivit indicelui Digital Economy and Society Index (DESI), „în România, competențe de bază digitale au doar 30% din populație, fie că este vorba de mediul privat, fie că este vorba de sectorul public.”

„Nu putem de mâine să fim toți extrem de competitivi în a utiliza tehnologii moderne. Vorbim, însă, despre competențe de bază și, atunci, în instituțiile publice, toleranța la a nu avea aceste competențe trebuie să fie zero în următorii ani. Nu poți avea pretenția de a lucra într-o instituție publică cu servicii performante fără să faci efortul de a te adapta la noile tehnologii. Eroul implementării în instituțiile publice a unor soluții care vizează transformarea digitală este însuși funcționarul public, evident, alături de cetățean”, a conchis președintele ADR.

La eveniment au mai participat secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Infrastructurii și Comunicațiilor (MTIC), Dragoș Preda, vicepreședintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Eduard Lucian Lovin, și directorul General al Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), Dan Cîmpean.