Search
Close this search box.

Prin contribuțiile ADR, România este partener în proiectul-pilot pe scară largă EWC pentru implementarea eWallet-ului European

România, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a semnat acordul de asociere la European Wallet Consortium (EWC – Home – EUDI Wallet Consortium), unul dintre cele mai mari consorții desemnate de Comisia Europeană să înceapă pilotarea proiectului european dedicat identității digitale europene (EUDI), sub forma unei aplicații mobile de tip portofel digital – eWALLET.

În acest sens, o delegație ADR a participat în perioada 29 mai – 1 iunie la Paris, la evenimentul de lansare a Consorțiului european, condus de guvernele suedez și finlandez, eveniment în cadrul căruia au fost inițiate demersuri pentru stabilirea rolurilor și atribuțiilor partenerilor în consorțiu, a fluxurilor de comunicare și a calendarului pentru implementare.

Proiectul de testare pe scară (Large Scale Pilot – LSP EWC) reunește 15 administrații publice și peste 40 de entități private din 18 state membre și va testa trei cazuri de utilizare:

  1. stocarea și afișarea credențialelor de călătorie;
  2. organizarea și structurarea portofelelor digitale;
  3. organizarea plăților prin intermediul portofelului.

În acest Consorțiu, rolul ADR este de a furniza identități electronice pentru testare (Personal Identifcation Data – PID provider), similar entităților publice din statele membre, având în vedere că derulează soluții cu un grad de maturitate în creștere, precum platforma de plăți online Ghișeul.ro și aplicația mobilă pentru crearea și gestionarea indentității digitale a cetățenilor români, ROeID.

Portofelul european eWALLET va putea fi operațional doar la momentul înregistrării datelor de identificare (PID) furnizate de o entitate publică în cadrul unei scheme de notificare a identității notificate Comisiei Europene. El va revoluționa modul în care cetățenii și întreprinderile  vor interacţiona digital atunci când accesează servicii publice și private din Europa, va permite cetățenilor să controleze datele personale care sunt stocate în portofel și va fi echipat cu mecanisme pentru a limita  partajarea datelor.

La 3 iunie 2021, Comisia Europeană  a propus un Regulament privind o identitate digitală de încredere și sigură pentru toți europenii (eIDAS2), solicitând totodată statelor membre să elaboreze un set de instrumente care să abordeze aspectele tehnice ale viitorului sistem. Prima versiune a setului de instrumente pentru portofel EUDI a fost publicată la 10 februarie 2023 – ARF v1, iar în urma unei licitații la nivel european au fost stabilite 4 consorții pentru demararea de proiecte-pilot pe scară largă. Rezultatele acestora vor contribui la dezvoltarea continuă a specificațiilor tehnice pentru prototipul open-source al portofelului EUDI.

Tehnologiile de identitate digitală și portofel au numeroase beneficii atât pentru persoane fizice, cât și pentru companii, iar UE este ferm angajată în aceste progrese, investind aproape 50 de milioane de euro în proiecte-pilot la scară largă (Large Scale Pilots – LSP) și sprijinindu-le cu reglementări și politici de mobilizare a datelor.

În contextul SSI – Self Sovereign Identity, verifiable credentials și privacy, principalele ambiții ale regulamentului eIDAS 2 și ale tehnologiilor de identitate digitală sunt:

  • crearea unui mediu cu adevărat descentralizat, transparent și auditabil criptografic pentru tranzacțiile de date;
  • împuternicirea cetățenilor să-și gestioneze propriile date: permisiuni pentru refolosire, donare și control;
  • construirea unui ecosistem colaborativ bazat pe servicii de încredere – promovarea unui ecosistem în care fiecare jucător contribuie cu valoare unică la ecosistemul global de schimb de valori.

Informații de context

Patru proiecte-pilot pan-europene au fost lansate pentru pilotarea și îmbunătățirea  specificaţiilor tehnice ale portofelului identității digitale europene (EUDI) printr-o investiție a Comisiei Europene de 46 de milioane de euro, bani proveniţi  din Programul Europa Digitală: POTENȚIAL – (Proiecte-pilot pentru Consorțiul european pentru portofelul de identitate digital), EWC – (Consorțiul EU Digital Identity Wallet), NOBID – (Nordic-Baltic eID Wallet Consortium), DC4EU – (Consorțiul Digital Credentials for Europe).

Testarea pe scară largă a EUDI se va face în jurul unei game variate de cazuri de utilizare, care acoperă atât servicii publice, cât și private, cu interacțiuni naționale și transfrontaliere.

Scenariile de zi cu zi includ:

  • identificarea în cadrul serviciilor publice și private – online și offline;
  • prezentarea în format digital a permisului de conducere;
  • autorizarea diverselor plăţi;
  • semnarea electronică a documentelor.

Proiectele-pilot la scară largă în care  investeşte acum  Comisia Europeană vor ajuta statele membre să se pregătească pentru intrarea în vigoare a Regulamentului european privind identitatea digitală, e-IDAS 2, aflat în prezent în negociere.

Pentru a contribui la atingerea țintei Programului de politică al Deceniului digital pentru ca toți cei care locuiesc în UE să aibă acces la un ID electronic sigur și ușor de utilizat până în 2030, statele membre vor oferi fiecărui cetățean al UE acces gratuit la un portofel EUDI. Cetăţenii vor avea întotdeauna controlul deplin asupra datelor pe care le distribuie, iar utilizarea portofelului va fi complet voluntară.