Toate sistemele sunt funcționale.

Caută
Close this search box.
Caută
Close this search box.

Toate sistemele sunt funcționale.

Pentru o navigare în condiții optime pe acest site recomandăm utilizarea unui browser web actual, dumneavoastră utilizati Internet Explorer care nu suportă elementele moderne utilizate în construția acestui site. Recomandăm: Chrome, Firefox, Microsoft Edge

Sistem de interoperabilitate tehnologică cu statele membre UE – SITUE

 

Beneficiarul proiectului: Autoritatea pentru Digitalizarea României

Data de începere: 29 mai 2018

Există întârzieri în implementare. Aceste întârzieri au fost cauzate de contestarea în instanță a rezultatului procedurii de achiziție publică pentru ”Servicii de dezvoltare și  implementare a soluției informatice, inclusiv furnizarea de echipamente, software de bază, amenajarea camerelor de date și instruire a soluției informatice.”

Valoarea totală a proiectului este de 9.814.178,40 lei (inclusiv TVA), din care 8.277.312,31 lei reprezintă cofinanțare din partea Uniunii Europene, din Fondul European pentru Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020.

Obiectivul general al proiectului/Scopul proiectului:

Obiectivul general al proiectului este realizarea Sistemului de Interoperabilitate Tehnologică cu Statele Membre UE (SITUE) care va avea la bază construcția nodului eIDAS pentru România și va realiza interconectarea acestuia cu nodurile eIDAS ale celorlalte state membre și cu furnizorii de identitate și servicii electronice din România.

SITUE va fi utilizat pentru autentificarea națională și transfrontalieră a persoanelor în relația cu furnizorii de servicii de e-guvernare și va face posibilă comunicarea dintre infrastructura națională de identificare electronică și infrastructurile naționale de identificare electronică ale altor state membre UE.

Interoperabilitatea dintre sistemele de identificare notificate de statele membre se realizează prin noduri (noduri eIDAS) ce reprezintă puncte de legătură care fac parte din arhitectura de interoperabilitate pentru identificarea electronică. Un nod este implicat în autentificarea transfrontalieră a persoanelor și are capacitatea să recunoască și să prelucreze sau să transmită mai departe datele către alte noduri, prin faptul că face posibilă comunicarea dintre infrastructura națională de identificare electronică a unui stat membru și infrastructurile naționale de identificare electronică ale altor state membre.

 

Prin realizarea acestui proiect, românii vor beneficia de proceduri de identificare electronică unitare și reciproce la nivelul întregii Uniuni Europene. Instituțiile publice din țară și din Uniunea Europeană vor putea valida, pe baza nodului eIDAS, identitatea cetățenilor europeni prin cartea de identitate electronică și semnătură electronică calificată.

 

 

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

  1. Realizarea și integrarea SITUE în rețeaua europeană eIDAS
  2. Interconectarea SITUE cu furnizorii de servicii e-Guvernare din România
  3. Interconectarea SITUE cu furnizorii de identitate electronică din România
  4. Interconectarea SITUE cu nodurile eIDAS din statele membre UE și validarea integrării

 

Rezultate aşteptate:

  • O analiză a necesităților care va avea în vedere soluțiile de integrare cu PKI Bridge și cu noduri eIDAS din alte state membre ale UE, precum și sistemele informatice cu care operează furnizorii de servicii electronice și furnizorii de mijloace de identitate electronică;
  • Amenajarea camerelor de date, proiectarea soluției informatice, livrarea, instalarea și punerea în funcțiune a echipamentelor HW și furnizarea licențelor software, dezvoltarea și testarea aplicației, precum și instruirea utilizatorilor și administratorilor de sistem.

 

Finalizarea procedurii de achiziție publică, planificată inițial la finele anului 2019 s-a realizat în luna decembrie 2021.


Evenimentul de lansare, ca urmare a stării de alerta a fost organizat online.


La data de 10.12.2021 s-a organizat conferința de presă  în cadrul căreia a fost semnat și contractul de „Servicii de dezvoltare și implementare a soluției informatice, inclusiv furnizarea de echipamente, software de bază, amenajarea camerelor de date și instruire“ cu prestatorul câștigător al licitației publice  TELEKOM ROMANIA MOBILE COMMUNICATIONS S.A.

 

https://www.facebook.com/178968671092035/videos/1065736660913846

 

https://www.youtube.com/watch?v=FaM-d7ao_Lc&t=29s

Sari la conținut