Toate sistemele sunt funcționale.

Caută
Close this search box.
Caută
Close this search box.

Toate sistemele sunt funcționale.

Pentru o navigare în condiții optime pe acest site recomandăm utilizarea unui browser web actual, dumneavoastră utilizati Internet Explorer care nu suportă elementele moderne utilizate în construția acestui site. Recomandăm: Chrome, Firefox, Microsoft Edge

Identitatea electronică

Unul dintre pilonii esențiali ai digitalizării României este identitatea electronică. Simplificarea accesului la serviciile publice electronice necesită un element unic de identificare, care să fie recunoscut de toate instituțiile și autoritățile, astfel încât accesul la mai multe servicii publice electronice să nu presupună repetarea procedurilor de autentificare.

Identificarea electronică le asigură cetățenilor o identitate validă, verificată. În relațiile cu instituțiile publice, documentele semnate cu certificatul digital în spațiul virtual vor avea aceeași valoare ca documentele semnate olograf, pe hârtie.

Autoritatea pentru Digitalizarea României a lansat pe 26 mai 2023 aplicația mobilă ROeID, care permite crearea identității electronice unice a fiecărui cetățean român.

ROeID este soluția Single Sign On (SSO) a României, prin care cetățenii vor putea utiliza un singur nume de utilizator și o singură parolă pentru toate platformele informatice ale statului.

ROeID reprezintă implementarea principiului Single Sign-On și pune accentul pe centralizarea și securizarea informațiilor – pentru că aici vorbim de identitatea digitală unică a fiecărui cetățean al României.

 

Autoritatea pentru Digitalizarea României a lansat pe 26 mai 2023 aplicația mobilă ROeID, care permite crearea identității electronice unice a fiecărui cetățean român.

Aplicația a fost lansată într-o versiune beta, pentru testare extinsă cu publicul, 

De ce este esențial ROeID?

Până acum, scopul principal al mersului la ghișeu, al cozilor de la ghișee în sine, era autentificarea – validarea identității. Fiecare dintre noi mergea în fața unui funcționar, prezenta cartea de identitate, iar funcționarul verifica imaginea și datele din carte și valida astfel identitatea persoanei.

Prin identitatea digitală ROeID, cetățenii se vor autentifica online, digital, direct printr-un singur set de credențiale – Gata cu verificările față în față, făcute de funcționarii statului!

Aplicația mobilă ROeID este un instrument de bază în digitalizarea tuturor serviciilor publice.

 

Sari la conținut