Toate sistemele sunt funcționale.

Caută
Close this search box.
Caută
Close this search box.

Toate sistemele sunt funcționale.

Pentru o navigare în condiții optime pe acest site recomandăm utilizarea unui browser web actual, dumneavoastră utilizati Internet Explorer care nu suportă elementele moderne utilizate în construția acestui site. Recomandăm: Chrome, Firefox, Microsoft Edge

Soluțiile digitale cu o valoare de peste 5 milioane de lei + TVA dezvoltate de instituțiile publice vor beneficia de componente IT&C «cloud nativ» sau «cloud ready» și de standarde care permit schimbul automat de date

Odată cu aprobarea de către Guvernul României a HG nr. 824/2023 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 941/2013 privind organizarea și funcționarea Comitetului Tehnico-Economic pentru Societatea Informațională (CTE), a fost consolidată activitatea CTE, prin introducerea unor noi prevederi legislative care vizează implementarea cloudului guvernamental și a Platformei Naționale de Interoperabilitate.

Astfel, toate soluțiile și aplicațiile informatice prezentate în vederea obținerii avizului CTE trebuie să fie de tip «cloud nativ» sau «cloud ready» și vor avea dezvoltate, după caz, o componentă de interconectare prin standarde care permit schimbul automat de date, în conformitate cu prevederile Legii Interoperabilității.

Pe parcursul anului 2022, am finalizat inițiative legislative care pun bazele infrastructurii digitale a statului român. Prin consolidarea activității CTE, introducem un criteriu de validare coerent cu legislația promovată anul trecut. Soluțiile digitale care fac parte din proiecte implementate prin fonduri naționale și europene și care depășesc 5 milioane de lei fără TVA vor fi pregătite pentru operaționalizarea în cloudul guvernamental și pentru interconectarea cu Platforma Națională de Interoperabilite. Ne asigurăm astfel că aplicațiile și sistemele informatice pe care statul român le dezvoltă în următorii ani sunt la standarde tehnologice înalte, compatibile cu principalul livrabil digital al PNRR, cloudul guvernamental”, a declarat Dragoș Vlad, președintele ADR.

De asemenea, prin HG 824/2023 a fost modificat pragul de la care este necesar avizul CTE pentru proiectele cu o componentă IT&C derulate prin finanțări naționale sau europene, de la 2 milioane de lei, fără TVA, la 5 milioane de lei, fără TVA. Această modificare vizează reducerea birocrației asociată procedurilor de achiziții publice.

În CTE sunt avizate nu doar investițiile în infrastructuri și sisteme IT&C, ci absolut toate investițiile care au o componentă IT&C, indiferent de obiectivul final al acestora. Luând în considerare că, în activitatea curentă a sectorului public, majoritatea achizițiilor care vizează dezvoltarea capacității administrative conțin o componentă IT&C, foarte multe proiecte puteau fi afectate de întârzieri în ceea ce privește achizițiile și, implicit, în livrarea rezultatelor finale pentru cetățeni.

Comitetul Tehnico-Economic pentru Societatea Informațională este un organism fără personalitate juridică, care asistă Autoritatea pentru Digitalizarea României în scopul elaborării și monitorizării implementării politicii Guvernului în domeniul tehnologiei informației și societății informaționale.

Distribuie:

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
Print

Postări Asemănatoare

DTD

Anunţ de selecţie a auditorilor

Autoritatea pentru Digitalizarea României anunţă lansarea procedurii  de selecţie a auditorilor pentru verificarea îndeplinirii condiţiilor de autorizare a centrului de date aparţinând  ZIPPER SERVICES SRL.,

Citeste mai mult »
DTD

Anunţ de selecţie a auditorilor

Autoritatea pentru Digitalizarea României anunţă lansarea procedurii  de selecţie a auditorilor pentru verificarea îndeplinirii condiţiilor de autorizare a centrului de date aparţinând  Ebm-Papst Automovie &

Citeste mai mult »
Sari la conținut